Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Home|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Inka van Stichting Voedseltuin Emmen.

Gepubliceerd op:
Stichting Voedseltuin Emmen is zes jaar geleden opgericht in Erica, maar inmiddels verhuisd naar Emmen. Het bedrijf Vepa, the furniture factory (voorheen Drentea Kantoormeubelen) aan de James Cookstraat, heeft een stuk grond van 2500 m2 ter beschikking gesteld aan de stichting.
 
De Voedseltuin verbouwd aardappelen en groentes, zoals boontjes, sla, courgette, rode bieten, prei en andijvie, ten behoeve van de Voedselbank. Wortels kunnen er helaas niet geplant worden, want die worden opgegeten door de konijnen.
Vrijdag is “plantdag”, ‘s ochtends worden er planten van de markt gehaald en daarna geplant in de Voedseltuin. Op woensdagochtend wordt er geoogst. De aardappels en groentes worden daarna naar de Voedselbank gebracht, die het op donderdag uitgeven aan hun klanten. Op andere dagen/dagdelen wordt de Voedseltuin bijgehouden: schoffelen, onkruid wieden, sproeien als het te droog is of juist te veel regenwater aflaten.
 
Vooral het onkruid wieden is veel werk. Al het werk wordt gedaan door enthousiaste vrijwilligers die graag in de buitenlucht werken. Er werken negen vrijwilligers, waarvan drie bestuursleden. Twee van de bestuursleden, waaronder Inka zelf, werken ook in de Voedseltuin.
Inka is vorig jaar begonnen met vrijwilligerswerk bij de Voedseltuin. “Er hangt een leuke en gezellige sfeer, we drinken samen koffie en we maken veel lol. De planten krijgen liefde en aandacht en soms een “aai over de bol” opdat ze beter groeien”, zegt Inka olijk. “Het is mooi om de planten te zien groeien en bloeien, daar worden de mensen vrolijk van én het geeft je energie”. Een vrijwilliger vindt het zo gezellig en fijn werken, dat hij wou dat het zijn betaalde baan was.
 
Omdat de Voedseltuin meer vrijwilligers kon gebruiken ging Inka op zoek naar een vrijwilligersvacaturebank. Al gauw wist zij de site van VIP! Emmen te vinden. “Het is eenvoudig om je aan te melden en vacatures te plaatsen. Het wijst zich vanzelf. Doordat je ook een categorie op kunt geven is het voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken makkelijk te vinden”. Via VIP! Emmen zijn er meerdere reacties gekomen op de vacature en zijn er ook al vrijwilligers aan het werk. Maar de Voedseltuin kan nog veel meer vrijwilligers gebruiken.
“Zonder vrijwilligers is er geen Voedseltuin, het is werk wat je met je handen doet en daar heb je nu eenmaal mensen voor nodig. Bovendien zou het zonde zijn voor de Voedselbank, zij krijgen dan minder aardappelen en vooral veel minder verse groentes. De groentes gaan immers zo van het land in de hand”, zegt Inka voldaan.
 
Lijkt het jou leuk om in de gezellige Voedseltuin te werken, vind je het fijn om met je handen te werken en in de buitenlucht te zijn? Dan kan je contact opnemen via voedseltuinemmen@gmail.com of via Facebook onder Stichting Voedseltuin Emmen. Groene vingers zijn niet nodig en werkdagen/-tijden zijn in overleg. “Iedereen is welkom, dus kom erbij!”

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout