Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Liesbeth ( Coördinator) en vrijwilliger Astrid ( Voorzitter bestuur) van de Huurdersfederatie

Gepubliceerd op:

De Huurdersfederatie behartigt de belangen van circa 10.000 huurders van woningcorporatie Lefier. Zij zetten zich in voor voldoende, kwalitatieve, verduurzaamde en betaalbare woningen. Bij de Huurdersfederatie werken vier parttime krachten, waaronder Liesbeth. Liesbeth is coördinator en doet dit met veel plezier. ’Als coördinator ben ik eindverantwoordelijk voor het functioneren van het kantoor. Ik doe grotendeels voorbereidende werkzaamheden voor het bestuur, zoals informatie ophalen, nieuws en ontwikkelingen volgen en aan werkgroepen deelnemen.

De Huurdersfederatie neemt ook deel aan het NOL (Noordelijk Overleg Lefier). Dit is een platform van, bijna alle, koepel huurdersorganisaties van Lefier, waar de advies-en instemming verzoeken van Lefier afgestemd en voorbereid worden. ‘Dit is een belangrijk platform, want gezamenlijk kunnen we meer invloed uitoefenen op het beleid van de woningcorporaties.’

Astrid is voorzitter van het bestuur. Zij doet dit vrijwillig, naast haar parttime baan als leerkracht. In het bestuur zitten nog twee gedreven vrijwilligers. Het bestuur vergadert om de vijf à zes weken.

Waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen Astrid? ‘Het is een hele andere tak van sport dan mijn parttime baan. Het is een ander manier van uitdagen en het heeft een wisselwerking. Zo zie ik bij de Huurdersfederatie dingen die ik in de les gebruik en neem ik soms ideeën vanuit mijn werk mee en geef dat terug aan kantoor.

Door dit vrijwilligerswerk wordt mijn kennis verbreed, blijf ik maatschappelijk betrokken en houd binding met Emmen. Ik vind het belangrijk om iets voor de stad Emmen en haar buurtbewoners te doen.’

Bij de Huurdersfederatie wordt op veel vlakken samengewerkt met de gemeente, woningcorporaties en ander partijen om thema’s als betaalbaarheid, goed onderhoud en verduurzaming te bespreken. Ook worden er achterbanraadplegingen georganiseerd waardoor huurders een stem krijgen. Daarnaast worden er bijeenkomsten georganiseerd, waarbij het centraal staat om, op een gezellige manier, met huurders in gesprek te gaan over een thema. De mening van de huurders wordt gehoord. Zoals bij de bijeenkomst over brandveiligheid, waar het voeren van het gesprek met huurders gecombineerd is met een voorlichting van de brandweer over brandpreventie en wat je moet doen bij brand.

En er worden verschillende onderzoeken gehouden b.v. over geluidsoverlast of een woononderzoek naar o.a. de woonwensen van de huurders ten aanzien van het wonen en de woonomgeving. Kortom, het werk bij de Huurdersfederatie is heel dynamisch en divers.

De Huurdersfederatie zoekt vrijwilligers voor het bestuur en is heel blij dat VIP! Emmen bekendheid kan geven aan de Huurdersfederatie en kan helpen met vrijwilligers werven.

Met meer vrijwilligers kunnen ze nóg meer voor de huurders betekenen. Je wordt ingezet op je eigen vakgebied, dat wat bij jou past. Je wordt goed begeleid en krijgt eerst een basistraining ‘volkshuisvesting’. De inwerkperiode duurt ongeveer een half jaar. En met vragen kan je altijd terecht bij één van de bestuursleden of bij de mensen op kantoor.

Ben jij enthousiast geworden, wil jij iets leren en wat voor een ander betekenen? Heb jij affiniteit met volkshuisvesting, voel jij je maatschappelijk betrokken, kan je goed communiceren op verschillende niveaus, heb je geen moeite met veel teksten lezen en ben je langere tijd beschikbaar voor gemiddeld vier tot zes uur in de week, dan zou jij het nieuwe bestuurslid kunnen worden die de belangen van de huurders van Lefier behartigt.

De Huurdersfederatie is vooral op zoek naar mensen met een technische, bouwkundige achtergrond, juridische kennis, politieke interesse, kennis van zorg of communicatie, of die organisatorisch goed onderlegd zijn.

Geef jij de huurder een stem en zet jij hem/ haar op nr. 1?

 

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout