Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Home|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met vrijwilliger Sylvia, penningmeester en bestuurslid van Humanitas afdeling Emmen/Borger-Odoorn

Gepubliceerd op:

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie en vierde vorig jaar haar 75 jarig jubileum. De afdeling Emmen/ Borger-Odoorn gaf daar een feestelijk tintje aan door iedereen die dat jaar 75 jaar werd en in Emmen of Borger-Odoorn woont, en zich had aangemeld, een heerlijke taart te bezorgen.

Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. Zij kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. Humanitas heeft een groot aanbod aan activiteiten, uitgevoerd en gecoördineerd door vrijwilligers. De gemotiveerde vrijwilligers geven tijdelijk praktische en emotionele steun en geven mensen zo hun zelfvertrouwen terug om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. De vrijwilligers staan naast hun deelnemers, nooit erboven.

Activiteiten van Humanitas zijn:

  • Kindervakantieweken: Een heerlijk ontspannende vakantie voor kinderen van zes tot achttien jaar, als vakantie er door omstandigheden niet in zit.
  • Thuisadministratie: de financiën en administratie op orde brengen en zorgen dat dat zo behouden blijft. Het helpt o.a. te voorkomen dat mensen in de schulden geraken.
  • Steun bij rouw en verlies: een vrijwilliger, vaak een lotgenoot, reikt je graag de hand en zoekt je thuis op. Ook is er een lotgenotengroep. Herkenning, erkenning en steun bieden troost.
  • Sinterklaasactie: voor elk kind tot 12 jaar, waarvan de ouders het niet breed hebben, wordt een cadeautje geregeld. Want ieder kind telt mee.
  • Telefooncirkel: de cirkel bestaat uit een dagelijks belrondje tussen acht tot tien alleenwonende mensen. Een vrijwilliger is het begin- en eindpunt van de keten. Zo weet er altijd iemand hoe het met je gaat.
  • Vrouwenemancipatiegroepen: er zijn twee vrouwen groepen die om de week bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen, te leren voor zichzelf op te komen en zichzelf verder te ontwikkelen. Dit jaar wonnen ze de Lies van Urk stimuleringsprijs Emancipatie 2021.
  • Maatjesproject: mensen die zich eenzaam voelen of behoefte hebben aan een maatje, worden eens per week of eens per twee weken bezocht door een vrijwilliger. Ze maken een praatje of gaan samen iets ondernemen, dat wat de mensen zelf willen.
  • Topclub: voor jongeren vanaf 14 jaar met ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

Al deze activiteiten worden door vrijwilligers gedaan. Elke activiteit heeft een eigen vrijwilligerscoördinator en een bestuurslid als contactpersoon. De vrijwilligers worden goed geschoold om deskundigheid te bevorderen. Het bestuur organiseert een aantal keer per jaar een coördinatorenoverleg om ze o.a. op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen.

Maar wat als er geen vrijwilligers zouden zijn? ’Dan zouden heel veel mensen tussen wal en schip vallen. Neem de thuisadministratie b.v., sommige casussen zijn niet zwaar genoeg voor professionals, dan is er geen back-up. De mensen kunnen dan nergens terecht, met alle gevolgen van dien. Het zou heel jammer zijn als er geen vrijwilligers meer zouden zijn. Vrijwilligers zijn hard nodig, helemaal op het uitvoerend vlak.’

Humanitas is regelmatig op zoek naar nieuwe vrijwilligers en maakt graag gebruik van de site van VIP! Emmen. Zij zijn dringend op zoek naar een coördinator Maatjes en zijn heel erg blij dat VIP! Emmen de helpende hand kan bieden.

Naast coördinator Maatjes zoekt Humanitas niet alleen coördinatoren voor de andere activiteiten, maar ook Maatjes.

Het vrijwilligerswerk bij Humanitas biedt jou de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen, te verrijken. ‘Anderen goed op weg helpen geeft je een fijn gevoel en je krijgt er leuke contacten bij.’

Wil jij mensen helpen hun leven weer zelf op te pakken, zodat ze hun toekomst zelfstandig en met plezier tegemoet zien, wordt dan vrijwilliger bij Humanitas.

Meer info vind je op de website www.humanitas.nl. De vacature vindt je op de site van VIP! Emmen, www.vipemmen.nl, en op onze Facebookpagina.

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout