Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Home|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Karlijn van de VoorleesExpress

Gepubliceerd op:
De VoorleesExpress helpt kinderen in de leeftijd van twee t/m acht jaar die moeite hebben met taal.
De gepassioneerde vrijwilligers komen bij de gezinnen thuis en gaan daar aan de slag met de Nederlandse taal. Ook de ouders worden hierbij berokken. Op allerlei creatieve manieren wordt de taal gestimuleerd. Er wordt niet alleen voorgelezen, maar er worden o.a. ook taalspellen gedaan.
 
Er werken 26 enthousiaste vrijwilligers bij de VoorleesExpress. De projectleiders Anouk en Karlijn maken de passende match tussen de vrijwilliger en het gezin en zorgen dat alles goed verloopt.
De gemotiveerde vrijwilligers komen ongeveer één uur per week, gedurende 20 weken, bij de gezinnen thuis. Na tien weken worden de kinderen en hun ouders wegwijs gemaakt in de bibliotheek. De kinderen worden lid gemaakt zodat ze direct boeken kunnen lenen om thuis te lezen. Na 20 weken zijn de ouders zelf in staat hun kinderen meer te stimuleren in de taalontwikkeling.
De VoorleesExpress is vorig jaar januari gestart en de eerste gezinnen hebben het taaltraject afgrond. Vaak ontstaat er een leuke band tussen het gezin en de vrijwilliger. “De kinderen staan de vrijwilligers al op te wachten bij de deur en ook de ouders zijn enthousiast. Het is heel dankbaar werk”.
 
Wat als er geen vrijwilligers zouden zijn? “Als er geen vrijwilligers zouden zijn, zouden wij al deze gezinnen niet kunnen begeleiden. Dan zouden er veel meer kinderen achter raken op school en zouden de achterstanden groter worden. Vrijwilligers zijn echt nodig”.
Om vrijwilligers te werven plaatst de VoorleesExpress o.a. oproepen in de nieuwsbrief van de bibliotheek en in buurtkrantjes en plaatst ze de vacatures op de site van VIP! Emmen. “Het plaatsen van een vacature op de site van VIP! Emmen is heel eenvoudig en de site is voor vrijwilligers makkelijk te vinden”, zegt Karlijn tevreden. “Er hebben al veel vrijwilligers via de site gereageerd”.
 
Toch kan de VoorleesExpress veel meer vrijwilligers gebruiken, want er staan nog zo’n tien gezinnen op de wachtlijst. Wil jij kinderen en hun ouders helpen met de Nederlandse taal, ben je creatief en vind je het leuk om in aanraking te komen met andere culturen, kijk dan op de site van VIP! Emmen, www.vipemmen.nl, voor de vacature.

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout