Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Home|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Taalpuntco├Ârdinator Caroline van Taalpunt Emmen

Gepubliceerd op:
Taalpunt is onderdeel van het project “Emmen telt mee met taal” dat in 2016 is opgestart om laaggeletterden te gaan helpen met de Nederlandse taal. In het project werken de Bibliotheek Emmen, Welzijnsorganisatie Sedna, het Drenthe College, de EMCO-groep en PRO Emmen samen. In iedere bibliotheek of servicepunt in de gemeente Emmen is een Taalpunt dat ondersteunt wordt door de Stichting Lezen & Schrijven en Koninklijke Bibliotheek met de methodiek, instrumenten en materialen.
 
Laaggeletterdheid betekent dat mensen moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden, het niveau van hun basisvaardigheden is niet voldoende om zelfstandig mee te doen in de samenleving. In Nederland zijn 2.5 miljoen mensen laaggeletterd en daarom is het heel belangrijk om hier meer bekendheid aan te geven. Er worden aan verschillende organisaties trainingen gegeven om laaggeletterdheid te herkennen en bespreekbaar te maken.
 
Wist je dat 40% van de schoonmakers laaggeletterd is? Zij kunnen niet alle instructies lezen en begrijpen die op de schoonmaakmiddelen staan.
 
Bij Taalpunt worden laaggeletterden één op één begeleid door in totaal 90 enthousiaste vrijwilligers. Maar er wordt ook in kleine groepjes gewerkt. De vrijwilligers krijgen eerst een training van vier dagdelen waarin ze handvatten krijgen aangereikt hoe ze iemand de Nederlandse taal beter leren lezen, schrijven en praten. Vrijwilligers bepalen zelf, samen met de laaggeletterde, wanneer ze samenkomen en welk thema ze bespreken, b.v. winkelen, naar de huisarts, de computer of ze lezen in de krant.
 
Ook allochtonen worden ondersteund in het verbeteren van hun Nederlandse taal.
“Als er geen vrijwilligers zouden zijn is er geen Taalpunt meer. Vrijwilligers zijn onmisbaar”, zegt Caroline resoluut. “Door laaggeletterden beter Nederlands te leren lezen, schrijven en praten worden ze zelfstandiger, want ze hoeven minder vaak een beroep te doen op anderen. Ze worden ook zelfverzekerder, gezondheidsvaardiger en staan veel krachtiger in het leven. Kunnen lezen en schrijven geeft mensen de vrijheid om zelf informatie op te zoeken, brieven of mails te begrijpen, en zelf te schrijven. De kans om kinderen of kleinkinderen te ondersteunen en voor te lezen of zelf een leuke baan te vinden.
 
Om vrijwilligers te werven maakt Taalpunt gebruik van de website van de Bibliotheek, van Facebook en van de vrijwilligersvacaturesite van VIP! Emmen. Caroline is heel tevreden over de samenwerking met VIP! Emmen en krijgt regelmatig reacties op haar vacatures. “Het is een mooi kanaal om vrijwilligers te werven”. Ook nu staat er een vacature op de site voor taalvrijwilligers voor het begeleiden van groepjes, wat na de zomervakantie weer van start zal gaan.
 
Heb jij affiniteit met taal, vindt je het leuk om met mensen om te gaan en ze wegwijs te maken op het gebied van taal? Wil jij bijdragen aan de zelfstandigheid van laaggeletterden, helpen hun wereld te vergroten en ze meer mee laten doen in de maatschappij? Kijk dan op de site van de bibliotheek in jouw gemeente of neem contact op met Taalpuntcoördinator Caroline Habing, T: 06-25188961, e-mail: c.habing@bibliotheekemmen.nl. Wil jij weten welke vrijwilligersvacatures er nog meer zijn, ga dan naar de site van VIP! Emmen, www.vipemmen.nl.

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout