Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Trijnie en Veronique, programmabegeleiders bij pol Ter Apel

Gepubliceerd op:
COA staat voor Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het COA in Ter Apel is een groot terrein met veel verschillende locaties binnen de locatie zelf. Het heeft een capaciteit voor 2000 bewoners.
 
De asielzoekers melden zich eerst aan bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en verblijven dan bij het COA. Zoals genoemd zijn er meerdere locaties in Ter Apel, waarvan één de pol is. Dit staat voor proces opvanglocatie en hier verblijven bewoners die in afwachting zijn van hun asielprocedure bij de IND.
 
Trijnie en Veronique werken als programmabegeleiders op de POL. Zij bereiden de bewoners onder andere voor op de toekomst door het voeren van gesprekken, en het uitvoeren en aanbieden van verschillende programma’s en activiteiten. Een aantal activiteiten wordt uitgevoerd door zo’n zeven enthousiaste vrijwilligers. Zij geven b.v. Nederlandse les (Basaal Nederlands), organiseren sportieve activiteiten zoals fitness en yoga, of organiseren activiteiten voor vrouwen en/ of kinderen.
 
Als vrijwilliger werk je zelfstandig, maar word je nauw bij het team betrokken.
Wat als er geen vrijwilligers zouden zijn? Trijnie: ‘Dat zou heel erg jammer zijn. Voor de bewoners en het COA zou het een groot gemis zijn. De activiteiten waar vrijwilligers bij ondersteunen bieden de bewoners structuur, afleiding en plezier in een periode vol onzekerheid. Voor de bewoners levert dit tevens sociale contacten op en betekent dit veel. De bewoners zijn erg blij en enthousiast over de gemotiveerde vrijwilligers. En de vrijwilligers zelf vinden veel voldoening in het werk. Het is mooi om de mensen, al met een klein gebaar, heel blij te zien.’
Om vrijwilligers te werven maken Trijnie en Veronique gebruik van VIP! Emmen. Via de site hebben zich al vele vrijwilligers gemeld. Veronique: ‘De site is makkelijk in gebruik en het werkt goed. Er staan eigenlijk altijd wel vrijwilligersvacatures op voor het COA in Ter Apel, zo nu ook. Maar we staan ook zeker open voor nieuwe ideeën, suggesties en inbreng. We kijken graag samen naar de mogelijkheden, om zo tot een mooi plan te komen.’
 
Maar wat als er geen VIP! Emmen meer zou zijn? Trijnie: ‘Dan is de kans groot dat we minder aanmeldingen binnen krijgen en we dus helaas ook minder activiteiten aan kunnen bieden. We zouden dan op zoek moeten gaan naar andere kanalen en manieren om vrijwilligers te werven. De meeste aanmeldingen komen nu via VIP! Emmen en daar zijn we heel erg blij mee.’
Ben jij zelfredzaam, zelfstandig, creatief, houd je van afwisseling en vind je het leuk om met andere culturen om te gaan? Dan is locatie pol van COA Ter Apel ‘The place to be’ waar je je eigen talenten en creativiteit mag inzetten voor dit betekenisvolle vrijwilligerswerk.
Een goedgekeurde VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) is vereist.
 
Wil je meer informatie over COA Ter Apel, kijk dan op de site www.coa.nl. Voor de vrijwilligersvacatures ga je naar www.vipemmen.nl.
De geplande Open azc dag zal dit jaar helaas niet doorgaan en zal opnieuw alleen digitaal gehouden worden. Check voor de mogelijkheden www.coa.nl / www.openazc.nl.

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout