Navigatie overslaan
Stel je vraag: 06-51039071 of vipemmen@sednaemmen.nl
Aanwezig van maandag t/m donderdag
|Home|Informatie|Nieuws|Interviews|Contact
   
Terug naar Interviews

VIP! Emmen in gesprek met Monique van Stichting Vier het Leven

Gepubliceerd op:

Stichting Vier het Leven organiseert culturele uitjes voor 65+’ers. De uitjes worden mogelijk gemaakt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Landelijk werken er 1900 vrijwilligers bij de stichting en in ZO-Drenthe zo’n 24, waarvan de meesten in Emmen.
Als het culturele seizoen begint worden er, in overleg met de theaters, musea e.d., verscheidene voorstellingen geselecteerd. Er worden drie programmaboekjes gemaakt: een met de voorstellingen in september t/m december, een van januari t/m april en een met voorstellingen tot het eind van de zomer. De boekjes worden bij de gasten bezorgd. In elk programmaboekje staan ongeveer 32 voorstellingen van o.a. theaters, films en concerten waar de gasten uit kunnen kiezen. De voorstellingen, inclusief vervoer, kunnen ze telefonisch reserveren bij de stichting, maar online of via de mail reserveren is ook mogelijk. Er worden mooie, eersterangs, gelijkvloerse plaatsen gereserveerd zodat het voor alle ouderen goed toegankelijk is. Alles wordt goed geregeld, zo kunnen de ouderen zorgeloos genieten van hun uitje.
De vrijwilligers, de gastheren en –dames, nemen twee dagen voor de voorstelling contact op met de gasten. Ze halen twee á drie gasten op aan huis en begeleiden ze van deur tot deur. Vooraf bespreekt de gastheer/-dame met de gasten hoe laat ze worden opgehaald, waar ze kunnen parkeren, of er bv. een rollator mee gaat en of er nog andere zaken zijn waar rekening mee gehouden kan worden. Ter herkenning draagt de gastheer/-dame een batch van stichting Vier het Leven. Ze gaan samen naar de voorstelling, waar de kaarten al klaarliggen. De gasten en de vrijwilligers verzamelen aan een tafeltje waar ze samen een kopje koffie of thee drinken en kennis kunnen maken met de andere gasten. In de zaal zitten de gasten en de vrijwilligers zoveel mogelijk bij elkaar. Soms wordt er ook na afloop van de voorstelling nog even nagepraat onder het genot van een drankje. De voorstelling is veel meer dan alleen een uitje, er ontstaan ook vriendschappen. Zo kwamen twee vrouwen, nu weduwen, tijdens een gesprek met elkaar tot de ontdekking dat hun partners goede vrienden waren. Ze raakten niet meer uitgepraat. Toen bleek dat ze ook nog eens bij elkaar in de buurt woonden, was er al snel een nieuwe vriendschap gesloten. En een meneer en mevrouw die elkaar leerden kennen tijdens de uitjes en elkaar steeds leuker begonnen te vinden, wonen nu samen.
Naast de gastheren en –dames zijn er ook vrijwilligers actief als locatiecoördinator. In ZO-Drenthe zijn dat er drie. Zij werven en selecteren vrijwilligers en houden hiermee contact, matchen de vrijwilligers aan de gasten, maken de planning en bestellen de kaarten voor de voorstellingen.
Niet alleen de gasten maar ook de vrijwilligers genieten van de voorstellingen. Soms gaan ze naar een voorstelling waar ze zelf in eerste instantie niet voor zouden kiezen maar komen ze tot de ontdekking dat ze b.v. een klassiek concert toch wel heel erg mooi vinden. Andere vrijwilligers komen nooit in het theater omdat het voor hun te duur is. Op deze manier kunnen ze toch genieten van een stukje cultuur. En zoals het voor gasten is werkt het ook voor vrijwilligers, betekenisvol onderling contact draagt bij aan het voorkomen of verminderen van gevoelens van eenzaamheid. De ouderen hebben vaak mooie en boeiende verhalen over hun leven, wat ze hebben meegemaakt en het werk van vroeger.
“Het ontmoeten van andere mensen verrijkt je leven”, zegt Monique. De gasten waarderen de uitjes zeer. “Ik voel me net de koningin”, zei een van de gasten eens. “Ik word thuis opgehaald en begeleid naar de voorstelling. Alles is geregeld, ik hoef zelf niets te doen, behalve mooie kleren aan te trekken en een beetje optutten. En dan volop genieten van de voorstelling”.
“Vrijwillige inzet heeft zin én geeft zin”, is het motto van Monique.
“Als er geen vrijwilligers zouden zijn is het niet mogelijk om de culturele uitstapjes te organiseren en wordt het onbetaalbaar voor de gasten”, zegt Monique resoluut. De gast betaald een eigen bijdrage gelijk aan de kosten die hij anders ook zou maken om uit te gaan.
Alle bijkomende kosten, dus ook de kosten voor de vrijwilligers worden uit fondsen en subsidies betaald. “Gelukkig hebben we vele gemotiveerde vrijwilligers”, zegt Monique opgelucht, “maar voor de buitendorpen kunnen we nog wel vrijwilligers en gasten gebruiken”. Voor het werven van vrijwilligers wordt ook gebruikgemaakt van de site van VIP! Emmen. Op dit moment staan er geen vacatures op, maar als de theaters e.d. weer open mogen zal er een vacature geplaatst worden voor m.n. vrijwilligers uit de buitendorpen.
Lijkt het je leuk om een cultureel uitstapje te maken met ouderen en wil je deze mensen een mooie dag of avond bezorgen? Vind je het gezellig om andere mensen te ontmoeten en een praatje te maken, houd dan de site van VIP! Emmen in de gaten!

VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout

15-11-2022
Meer weten over hoe een computer/ laptop/ tablet/ iPad of smartphone werkt, wat je er allemaal mee kan of een niet goed werkend apparaat lat…
Lees meer over VIP! Emmen in gesprek met Steffen, secretaris van Vereniging WijkKlikEmmerhout